Volvo

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgilinkitapetytvopinie
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   UżytkownicyRegulamin   GrupyGrupy   CzatCzat (nowe)  RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Filtr przeciwpyłkowy - volvo s80 ?

postów na stronie: 10 20 50
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum VOLVO Forum Strona Główna -> ( Volvo S80 ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pit_30
Debiutant
Debiutant

Posiadane auto: Volvo S 80, 2.4, HEICO
Piwa: 0/0
PostWysłany: Czw 08 Paź 2009, 17:45    Temat postu: Filtr przeciwpyłkowy - volvo s80 ? Odpowiedz z cytatem

Witam
Mam pytanie gdzie znajduje się filtr przeciwpyłkowy w volvo S80 2.4 (benzyna) rocznik 2000? z góry dziękuje za odpowiedź
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Tomek B
Przyjaciel Portalu
Przyjaciel Portalu

Skąd jesteś (miejscowość/region): Moss/Norwegia
Posiadane auto: Volvo v70 D5 2004
Piwa: 57/0
PostWysłany: Czw 08 Paź 2009, 18:57    Temat postu: filtr przeciwpylkowy Odpowiedz z cytatem

Witam
Filtr przeciwpylkowy w S80 98 - 2006 (z kierownica po lewej stronie) znajduje sie po prawej stronie samochodu nad oslona plastikowa tuz nad stopami pasazera siedzacego z przodu (za/pod schowkiem) . oslona umocowana dwoma wkretami (torx25) , po zdjeciu oslony widac prostokatny dekiel przykrecony czterema wkretami (torx25) , no a nad dekielkiem sa dwie "kieszenie" na filtr :
Jesli na przelaczniku recyrkulacji powietrza na panelu klimatyzacji jest napis "AUT" - to samochod ma uklad AQS (air quality system) i filtr powinien byc zalozony do kieszeni przedniej (filtr weglowy - grubszy i drozszy)
Jesli napisu AUT nie ma - to wystarczy zwykly filtr pylkowy zalozony do kieszeni tylnej.
Zwykly filtr pylkowy mozna zastapic filtrem weglowym - nie wywola to rzadnych komplikacji. Zastapienie filtra weglowego filtrem pylkowym ograniczy skutecznosc AQS.
Nie nalezy montowac filtrow do obu kieszeni rownoczesnie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Marek Podlaskie
Debiutant
Debiutant

Skąd jesteś (miejscowość/region): Bialystok
Posiadane auto: Volvo s80 lpg 170 km 2.4
PostWysłany: Czw 08 Paź 2009, 20:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czylo z pewnoscia trzeba wymontpwax filyr zeby wiedziec co i jak .A jak jest z tym panelem ,bo nie zauwazyle, nic takiego.Zadnego napisu. Sad Sad Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Tomek B
Przyjaciel Portalu
Przyjaciel Portalu

Skąd jesteś (miejscowość/region): Moss/Norwegia
Posiadane auto: Volvo v70 D5 2004
Piwa: 57/0
PostWysłany: Czw 08 Paź 2009, 22:10    Temat postu: filtr Odpowiedz z cytatem

Witam.
Alez Panie Marku ! Wlasnie dlatego pisalem o tym przycisku recyrkulacji zeby nie trzeba bylo wyciagac filtra do ustalenia "jaki ma byc" (ta metoda trudno ustalic cokolwiek - skad wiadomo czy poprzedni wlasciciel zamontowal wlasciwy filtr?)
Na zdjeciu http://carphotos.cardomain.com/ride_images/2/4699/2621/24246310043_large.jpg widac panel klimatronika z przyciskiem recyrkulacji z funkcji AUT - czyli samochod z AQS
Na zdjeciu http://www.slaptardcentral.com/gallery/files/6/v70_129.jpg widac panel bez funcji AUT (przycisk z jedna dioda i bez napisow)
Powrót do góry
Marek Podlaskie
Debiutant
Debiutant

Skąd jesteś (miejscowość/region): Bialystok
Posiadane auto: Volvo s80 lpg 170 km 2.4
PostWysłany: Pią 09 Paź 2009, 08:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Tomek.Jestem Marek ,bez panow Very Happy Very Happy ,chociaz lat troche mam.Dzieki za info .W pierwszym momencie nie zlapalem ,ale teraz juz wiem.Mam auto z tym przyciskiem AUT- MAN.I jaki filtr mi potrzeba.Jak mozesz i masz jakies namiary na filterki to podeslij ,bo byc moze trzezba bedzie wymienic.A jesli juz chodzi o wymiane to powiedz mi czy komp pokazuje ze czas na wymiane oleju ,filtrow .Auto kuilem od goscia ,ktory mowil ze komp pokaze ze czas na wymiane.Czy to tak bedzie.mam auto z Lpg i moze czasem przyspieszyc wymiane oleju i filterkow.Pozdrowionka Marek Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum VOLVO Forum Strona Główna -> ( Volvo S80 ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: