Volvo

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponylinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Volvo S60 ) 2 problemy z mocą na zimnym jeszcze nie rozgrzanym silniku

Idź do strony Poprzedni  1, 2

postów na stronie: 10 20 50
   Forum VOLVO Forum Strona Główna -> ( Volvo S60 ) Silnik iskrowy -układ chlodzenia-układ zasilania-układ napędowy oraz wydechowy.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pegaz666

Stały Bywalec

Skąd jesteś (miejscowość / region): Rzeszów, London
Posiadane auto: S60 D5 2002
Piwa: 13/3
Wysłany: Sro 15 Gru 2010, 22:30
Temat postu:

Re: ( Volvo S60 ) 2 problemy z mocą na zimnym jeszcze nie rozgrzanym silniku

MarcinQ napisał:
Heh no to masz juz 2 problemy..Razz ten z zona to chyba duzo gorszy, powodzenia zycze.. Smile Wracajac do tematu to powiem ze dzis zrobilem taki maly przeglad pod maska i znalazlem nowy problem, chociaz nie wiem czy to problem ale zauwazylem ze rura ktora wychodzi od tego kolanka aluminiowego tam gdzie znajduje sie zawor ERG (nie wiem czy wiesz) z dolu jest dosc mocno zaolejona, nie wiem czy jest peknieta czy przepuszcza na tej obejmie. Patrzac z dolu auta tak samo rura ktora biegnie z turbo tez sie poci dosc mocno, nie wiem czy to normalne czy trzeba z tym cos robic... W piatek wykrece obudowe filtra powietrza i sprawdze doklanie ta rure od zimnego turbo. Dam znac jak bede mial jakies nowosci, ty tez pisz..Smile

Wg mnie to obejma - sam mialem to samo po naprawie jak mechanik mi ja odkrecil. Watpie zeby ta rura sama z siebie mogla peknac. Odkrec ja oczysc pozadnie z oleju ten wypustek na intercoolerze na ktory ta rura nachodzi - sama rure tez oczysc od srodka tak aby na sucho i bez oleju wsunac ja na intercooler i mocno dokrec obejme. Ja musialem ja konkretnie skrecic zeby przestalo pzepuszczac. Mysle ze to warunki zimowe pogorszyly wlasciwosci uszczelniajace tej gumy i puszcza. Zrob to na rozgrzanym silnikuy bo wtedy guma jest miekka i ja latwiej i lepiej dokrecisz.
Powrót do góry
gadu-gadu
ryba1977

Stały Bywalec

Skąd jesteś (miejscowość / region): poznań
Posiadane auto: volvo s-40 2.0d (model 2005r)
Piwa: 4/3
Wysłany: Czw 16 Gru 2010, 00:08
Temat postu:

tam nie powinno być oleju.
(wszyscy mamy problemy ja w grudniu wydałem na łosia 2500zł) Sad
pegaz666

Stały Bywalec

Skąd jesteś (miejscowość / region): Rzeszów, London
Posiadane auto: S60 D5 2002
Piwa: 13/3
Wysłany: Czw 16 Gru 2010, 00:58
Temat postu:

mechanik mi mowil ze nawet i nowe auta turbiny delikatnie puszczaja mgielke oleju i stad tam to jest. Powiem tak mam auto od 6 miesiecy , i tez mialem w tym miejscu olej przejechalem 10 tys km i nie dolalem ani grama oleju czyli wynika z tego ze nie ma tragedii w tym zjawisku, ale jakbym sie mylil to poprawcie mnie
Powrót do góry
gadu-gadu
mackov60

Dyskutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): rzeszów
Posiadane auto: volvo s60 d5 164KM
Piwa: 1/1
Wysłany: Pon 20 Gru 2010, 19:45
Temat postu:

koledzy... dzisiaj zuważyłem dziwne zachowanie.... jak już pisałem wcześniej to nic w tym względzie sie nie zmoieniło.... poprostu dalej na wysokich obrotach ok 3000 odcina moc, buczy i jedzie dalej. jak pisałem we wcześniejszych postach.... ale dzisiaj zrobiłem doświadczenie..... wymusiłem w/o sytuację i autko jedzie tak jak wcześniej............obroty w górę prędkość np 60 i nic.... wręcz był coraz słabszy........ gdy go gazowałem... zatrzymałem go....... wyłączyłem,,,,,,,,, włączyłem ponownie i już bez problemu...... i dalej śmigam tak bez problemu.... zapewne do momentu gdy go znów przeciągnę........ moim zdaniem DZIWNE ..... naprawdę DZIWNE zachowanie!!!!!!!!
kurczę..... może to faktycznie tylko ta rura od zimnego turbo.........
co o tym myślicie???????
Powrót do góry
skype status
ryba1977

Stały Bywalec

Skąd jesteś (miejscowość / region): poznań
Posiadane auto: volvo s-40 2.0d (model 2005r)
Piwa: 4/3
Wysłany: Pon 20 Gru 2010, 20:58
Temat postu:

a przepływomierz powietrza sprawdzałeś?
Reklama

Wysłany: Pon 20 Gru 2010, 20:58
Temat postu:

reklama

Powrót do góry
kinniu
Moderator

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): zachodniopomorskie
Posiadane auto: brak
Piwa: 124/3
Wysłany: Pon 20 Gru 2010, 21:02
Temat postu:

Co do wzrastania obrotów bez wzrostu prędkości to na pewno jest poślizg na sprzęgle a czy do wymiany z dwumasą to się okaże po demontażu. Jeśli będziesz długo jeździł ze ślizgającym się sprzęgłem to możesz przegrzać powierzchnie na dwumasie i wtedy na pewno już będzie do wymiany.
Co do rury turbo tej pomiędzy turbiną a filtrem powietrza to można sprawdzić na postoju z pomocą drugiej osoby. Jedna wciska gaz tak by go wkręcić ok 3500 - max a drgua obserwuje czy ta rura nie zasysa się( przy turbinie ) do środka. Ogólnie to wszelkie świsty gwizdy powstają tam gdzie zaburzony jest przepływ powietrza czyli nieszczelności czy przewężenia. Turbiny świszczą gdy mają uszkodzone łopatki lub jest nieszczelność.

Ostatnio zmieniony przez kinniu dnia Pon 20 Gru 2010, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
lukaszzan

Stały Bywalec

Skąd jesteś (miejscowość / region): Lubelszczyzna
Posiadane auto: VW Passat B5 1.9TDI; Volvo S60 2.4D5
Piwa: 5/8
Wysłany: Pon 20 Gru 2010, 21:18
Temat postu:

To jest manual tak?

Wysokie koszty utrzymania, drogie części? Zawsze można sprzedać... Ale jak się z nim rozstać?????Smile
Powrót do góry
mackov60

Dyskutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): rzeszów
Posiadane auto: volvo s60 d5 164KM
Piwa: 1/1
Wysłany: Pon 20 Gru 2010, 22:22
Temat postu:

lukaszzan - tak - manualna skrzynia biegów

kiniu- wcześniej koledzy pisali że jak coś ze sprzęgłem to odrazu i wymiana 2masy. czy to faktycznie konieczne.....( dokładnie- jak rozpoznać stan przydatnośći ej 2masy- w serwisie przed zakupem stwierdzili że 2masa ok.- zaledwie ok2m-ce temu.. )....po 2czy jeśli się slizga sprzęgło to występuje takie dziwne buczenie!!! dosłownie takie jak by drgało gumą......(trudno to opisać) jednocześnie w tym samym momencie następuje ten brak mocy,,! nie inaczej.... noi dlaczego po wyłączeniu silnika i jego ponownym uruchomieniu wszystko znika.... i dalej oki. .......
---------------------------------
I jeszcze 1 sprawa: kolega miał problem ze sprzęgłem ( 2masa) w golf III desel.... historia jak wiele.... okazało sie że 2 mas wcale nie jest koniecznością... założyli mu normalne sprzęgło na kole... itd...... ponieważ jakoś to tak jest to skonstuowane że można to zrobić......( podobno silniki te miały 2 opcje sprzęgła) czy w volvo jest to możliwe????
proszę o odpowiedź... dzięki wam moja wiedza systematycznie się powiększa!!! Smile) pozdr
Powrót do góry
skype status
MarcinQ

Przyjaciel Portalu

Skąd jesteś (miejscowość / region): Połomia/Wodzisław Ślaski
Posiadane auto: Volvo S60 D5 2006
Piwa: 7/6
Wysłany: Wto 21 Gru 2010, 00:25
Temat postu:

mackov60 napisał:
kolega miał problem ze sprzęgłem ( 2masa) w golf III desel.... historia jak wiele.... okazało sie że 2 mas wcale nie jest koniecznością... założyli mu normalne sprzęgło na kole... itd...... ponieważ jakoś to tak jest to skonstuowane że można to zrobić......( podobno silniki te miały 2 opcje sprzęgła) czy w volvo jest to możliwe????
proszę o odpowiedź... dzięki wam moja wiedza systematycznie się powiększa!!! Smile) pozdr

W niektorych autach dwumas mozna zastapic jednomasem. W S60 nie mozna zrobic takiego "zabiegu" przynajmniej w dieslu, nie wiem jak w bezynie ale przypuszczam ze bedzie tak samo...
Powrót do góry
gadu-gadu
MarcinQ

Przyjaciel Portalu

Skąd jesteś (miejscowość / region): Połomia/Wodzisław Ślaski
Posiadane auto: Volvo S60 D5 2006
Piwa: 7/6
Wysłany: Sro 22 Gru 2010, 21:58
Temat postu:

[quote="mackov60"]poprostu dalej na wysokich obrotach ok 3000 odcina moc, buczy i jedzie dalej. jak pisałem we wcześniejszych postach....[quote]

Mialem taki problem i dzialo sie to coraz czesciej... Zauwazylem tez ze czym mniejszy bieg i czym gwaltowniej wciskalem gaz tym predzej problem wystepowal. Na 2 biegu to nawet przy 2.5 tys odcinalo. Jesli z wyczuciem dawalem gazu to nawet do 5 tys doszlo i bylo ok. Wczoraj odkrecilem obudowe filtra, pod filtrem bylo troche wody (nie wiem skad sie tam wziela) lisci, sam filtr tez byl troche zanieczysczony ale nie bylo tragicznie, wkoncu wymienialem go 5 miesiecy temu. Na pokrywie obudowy wewnatrz, blisko czujnika jak i sam czujnik byl wilgotny a wrecz mokry. Przetarlem wszystko, oczyscilem, osuszylem i zlozylem. Dzis warunki na drodze troche sie polepszyly, nie jest juz tak slisko postanowilem troszeczke autko pogonic... No i musze powiedziec ze wszystko bylo w jak najlepszym pozadku. Silnik szedl nawet do 4.5 tys rowno i bez najmniejszych oporow. I nawet nie wystapil ten komunikat ENGINE SERVICE REQUIRED a wczesniej co chwila sie ukazywal.
Powrót do góry
gadu-gadu
lukaszzan

Stały Bywalec

Skąd jesteś (miejscowość / region): Lubelszczyzna
Posiadane auto: VW Passat B5 1.9TDI; Volvo S60 2.4D5
Piwa: 5/8
Wysłany: Sro 29 Gru 2010, 15:58
Temat postu:

I ja podłączę się pod temat. Również mam czasami problemy z mocą na zimnym silniku z tym, że mnie się nie ukazuje żaden komunikat na komputerze.

Wygląda to tak:
Lekko dodaję gazu i samochód po przekroczeniu 2 tyś obrotów nie dostaje "kopa" kręci do 3 tyś i może wyżej z tym, że słabe jest przyspieszenie oraz głośno wyje silnik. Nie zawsze tak się dzieje. Ale najczęściej na zimno.

Podkreślam, że jest to auto z automatyczną skrzynią biegów.

Czy może to być turbo czy raczej automat? Żadnych wycieków nie zauważyłem w okolicach turbiny.

Wysokie koszty utrzymania, drogie części? Zawsze można sprzedać... Ale jak się z nim rozstać?????Smile
Powrót do góry
Sanko1967

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Nowa Ruda
Posiadane auto: Volvo S60 i 2.4D5 1967
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 01 Gru 2023, 16:56
Temat postu:

MarcinQ napisał:
Z ta rura dales mi do myslenia... A ktora to jest ta zimna rura turbo?

U mnie były identyczne objawy, brak mocy powyżej 2000obrotow i gwizdanie przy dodawaniu i lekko przy puszczaniu gazu (2.4 d5 2002r). Powodem była właśnie rura od turba. Licząc od filtra jest jedna gumowa, potem metalowa, i w głębi, za silnikiem jest kolano, a właściwie trójnik. Męczyłem się 40 minut, ale założyłem.dalbym zdjęcie, ale nie widzę takiej opcji.
Powrót do góry
   Forum VOLVO Forum Strona Główna -> ( Volvo S60 ) Silnik iskrowy -układ chlodzenia-układ zasilania-układ napędowy oraz wydechowy. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2
Ogłoszenia sprzedaży - Volvo S60 »

Opinie o samochodach Volvo S60 - testy użytkowników »

Skocz do: