Temperatura płynu chlodzacego a uruchomienie wiatraka chlodn
Mam prośbę o informację przy jakiej temperaturze płynu chlodzacego uruchamia się wiatrach chłodnicy przy wyłączonej klimie i jaki kto ma silnik , producenta czujki temperatury ( u mnie w benzynie poj. 2,4 , KM 140 i czujka NTY ) załączaa się dopiero przy 105 stopniach (zmierzone diagnostyka ODB2) . Wcześniej miałem oryginalna Volvo i kojarzę że już przy 95 stopni załączała wiatrak jeśli bez włączonej klimatyzacji. Ale może jest inna firma czujki która przy podobnej co oryginał Volvo temperaturze czyli 95 stopni załącza wiatrak ? Pozdrawiam
Dołączył: 29 Gru 2023 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: V70II Bifuel
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 02 Wrz 2024, 19:13
Temat postu:
Re: ( Volvo V50 ) Temperatura płynu chlodzacego a uruchomienie wiatraka chlodn
W V70II 2.4 Bifuel 2005 polift wentylator chłodnicy załącza się przy 105st a wyłącza przy 95 albo 97st. Jest to normalna temperatura załączenia i w Vida jest to nawet podane.
Wentylator w poliftach ( być może i przedliftach) jest sterowany sygnałem PWM z ECU a współczynnik wypełnienia impulsów mieści się w zakresie 10 do 90%. W zależności od wypełnienia impulsów silnik wentylatora zmienia płynnie prędkość obrotową. Powyżej i poniżej tej wartości wentylator się wyłącza. Z tego co pamiętam częstotliwość PWM jaką sprawdzałem swój wentylator to 100Hz.
Dodatkowo jeżeli temperatura silnika jest wysoka po wyłączeniu to wentylator pracuje jeszcze 6 minut po zamknięciu pojazdu ( w sensie np na parkingu) To normalne działanie a nie usterka.
Problem jest inny: przy awarii sterownika wentylatora temperatura szybko się podnosi i nawet przy 115st wskazówka temp. na licznikach pokazuje 90st. Żaden błąd silnika się nie pojawia. Dopiero po połączeniu Vidy ten błąd jest widoczny.
U siebie dwa razy wymieniałem sterownik wentylatora ( jest na obudowie wentylatora )
Czujnik bez względu na producenta będzie miał takie same parametry ( pod warunkiem że jest przeznaczony do 2,4 140KM ) Jego zmiana nic nie zmieni. To komputer decyduje o tym przy jakiej temp. wentylator się załączy a w przypadku 2.4 140KM jest to właśnie 105st.
Re: ( Volvo V50 ) Temperatura płynu chlodzacego a uruchomienie wiatraka chlodn
Dopiero teraz odpisuje bo byłem na urlopie. Bardzo dziękuję za super wartościową informacje. Wweekend rozmawiałem ze znajomym i też podobne informację i takim razie muszę podmienić i prośba o informacje który z nich będzie pasował do mojego silnika Silnik Volvo 2.4 KM 140 pieciocylinsrowy B5244S. Poprzedni który wymontowalem ma oznaczenia jak na zdjęciu po lewo widacz po puszczę że wcześniej ktoś go naprawial. Kupilem używany i mam tabliczkę znamionowa z zepsutego i dobrego i mogę komuś wysłać aby dodatkowo to zweryfikowal ?(aby się dodatkowo upewnic) Myślę o podmienie tej elektroniki ale bez wiatraka bo wyjmowanie go od góry raczej się nie uda. A od dołu jak potrzylem to bez odpinania węży i spuszczania płynu małe szanse. No chyba że mogę liczyć na równie przydatne informacje dodatkowo lub od kogoś innego ?